Model zdravstvene skrbi kojim se redovito kontrolira trudnica tijekom trudnoće naziva se anenatalna skrb trudnice. Po definiciji to je skup mjera, pregleda i postupaka u koji se uključuje tim stručnjaka a sve u cilju uspješnog završetka trudnoće te rađanja zdravog djeteta od ztrave zdrave i zadovoljne majke.

Tim se ne sastoji samo od liječnika. Od posebne je važnosti uloga primalje, ali ne smojemo zaboraviti i anesteziologa, neonatologa (koji se brine o novorođenom djetetu), fizioterapeuta ali i drugih stručnjaka koji se u rad tima uključuju po potrebi.

Kad se započinje s antenatalnom skrbi

U idealnim okolnostima antenatalna skrb počinje posjetom liječniku prije same trudnoće. Medjutim, imajući na umu da je oko polovice od svih trudnoća neplanirano, biva jasno da je takav početak skrbi u većini slučajeva nemoguć.

Shodno tome, kad izostane menstruacija i kad se dobije pozitivan rezultat urinskog testa na trudnoću, potrebno je organizirati i dogovoriti prvi pregled kod liječnika. Imajte na umu da urinski test na trudnoću može biti pozitivan jako rano u trudnoći, čak već i oko dana kad očekujete dobiti menstuaciju; ali pregledi se ne započinju tako rano već je idealno prvi pregled planirati u periodu od 7 – 10 tjedana trudnoće, s pravilom što ranije to bolje.

Kod “računanja” trudnoće treba biti jasno da se trajanje trudnoće od 9 lunarnih mjeseci, 280 dana ili 40 tjedana; računa od prvog dana posljednje menstruacije. Kako znamo da do ovulacije odnosno oslobađanja jajne stanice u normalnim redovitim menstruacijskim ciklusima dolazi tek oko 14. Dana; onda iz toga proizlazi da prva dva tjedna “ trudnoće” po računu posljednje menstruacije, žena i nije bila trudna. Do trudnoće dolazi tek oplodnjom jajne stance nakon ovulacije.

Na prvom pregledu uzimanjem detaljnjih anamnestičkih podataka o Vama i Vašim prethodnim trudnoćama (ako ih je bilo) te analizom vašeg općeg zdravlja, te analizama krvi i urina, liječnik će definirati je li Vaša trudnoća niskorizična ili visokrizična te na osnovu toga planirati Vašu daljnju antenatalnu skrb.

Također, kod prvog pregleda dogovoriti će se vađenje krvi za kompletni krvnu sliku, zatim uzimanje urina za analzu sedimenta i urinokulture, te određivanje Vaše krvne grupe i Rhesus faktora. Uz to, obično se rade i krvni testovi provjere imunosti na neke bolesti uključujući hepatitis B. Naravno, ovisno o situaciji, Vaš će liječnik ponekad tražitii dodatne testove.